Studio Abattoir

Langs het Kanaal Brussel Vilvoorde ligt de Slachthuissite. Anderlecht, Kuregem, in het midden tussen West en Zuidstation. Strategische plek bij uitstek. Hier wordt de toekomst van Brussel gebouwd. Niet zonder terug te kijken naar het verleden van de plek. Abattoir, plaats van slachten van beesten , wordt dé food-hub van Brussel. Hier komen dagelijks duizenden mensen samen, op de kruising van wegen, water, metro. Een plek van samenkomst, met verschillende noden, verschillende redenen, verschillende vragen.

 

Dit is de derde studio op Abattoir. Na het overnemen van het masterplan, na het maken van nieuwe masterplannen, verleggen we nu de focus. Het gaat nog steeds om hetzelfde, maar nu om de randen.

Niet om het midden, maar om de aansluiting van het gebied met de omgeving, in 4 uiterst verschillende randen: Bergensesteenweg met metro en plein Clemenceau, Ropsy-Chaudron met zijn parvis en zijn hal en zijn Heyvaertwijk, Kanaal met zijn Kanaalplan, en Erasmus als ‘goede’ buur.

Er zijn een aantal vaste elementen in Plan Abattoir : het slachthuis, de markt, de voeding, …

Maar hoe wordt dit gebied nu eigenlijk ontwikkeld ? Niet vanuit het centrum, wel vanuit de randen. Wat hebben die randen nodig, naast het verhaal van het slachthuis, de markt, de voeding. Hoe kan dit gebied een overgang maken tussen het bestaande (sociaal-economie) en het nieuwe (middenklasse, gentrificatie, …)

Dit is een integraal duurzaam verhaal, een deel van een groter verhaal van ecologische netwerken, van urban farming, van warmtenetwerken, van waterrecuperatie, van alternatieve energie-systemen, …

Maar vooral, en dit ook voor het eerst, een verhaal van publieke ruimte. De studenten zullen publieke ruimte ontwerpen (!), als overgang, als onderlegger voor beweging en recreatie.

KORT : meer in de diepte werken op stedenbouwkundige schaal, aansluiting bij het bestaande (context!) om overgang te maken naar het nieuwe, de pakhuizen.

 

Alle schalen passeren, van stedenbouw 1/500 tot ruimtelijk model 1/20. Alle methodieken worden aangewend. Maquettes, collages, tekeningen. In die volgorde. Geen denk-, maar een doe-opdracht. De bril van architect gaat eraf, je wordt voorgoed Brusselaar. Alles in groep, architectenbureaus in spe. Observeren, positie innemen, linken leggen, ontwerpen. We voorzien een studiereis (bestemming nog te bepalen, bijvoorbeeld Zürich of Berlijn)


No results found