Structural Contingencies 14

Architectuur ontstaat uit de wederzijds versterkende relatie van een poëtische ruimtelijkheid en een logische structuur.

INHOUD

We ontwerpen een semipubliek gebouw op een site waar de KULeuven een auditorium plant met enkele centrumfuncties in het centrum van Gent.

Wat kan deze plek met zijn architectuur betekenen voor de stad?

We focussen op de ontwikkeling van een structuur die met zijn eigen ruimtelijkheid het dagelijkse leven toelaat.

We onderzoeken de relatie tussen de menselijke schaal, concreet een unit (zaal-huis-kamer-kolom-wand-raam-portiek-…) en de schakeling daarvan in de complexe structuur van een grootschalig programma. We zoeken het spanningsveld op tussen gemeenschappelijkheid en intimiteit, tussen interieur en stedelijkheid, tussen massa en ruimte. We streven hierbij naar het samengaan van de poëtica en de logica van het bouwen. Je krijgt de vrijheid om je programmatische en contextuele onderzoek op een persoonlijke manier te voeren, maar de vraagstelling van de unit is gelijkwaardig aan die van de schakeling. Je handelt vanuit densiteit, want ruimte is kostbaar. We focussen op structuur en materialiteit, en de beleving hiervan. We dagen je uit op een creatieve en inventieve manier in te gaan op complexe ruimtelijke probleemstellingen, voorbij conventionele oplossingen.

Samen met Structural Contingencies MA34 organiseren we presentaties, een workshop en studiereis, en lezingen over ontwerpmethodologie, ruimtelijke systematiek, Raumplan vs. Plan Libre, tectoniek, Dom Hans van der Laan, Milaan, Zwitserse en Japanse architectuur, …

 

Image: Junya Ishigami, Home for the Elderly, Tohoku, Japan.

Per 2: Analyseopdracht van een bestaand pionierend gebouw in tekeningen, maquettes en tekst.

Individueel: Eigen ontwerp met schetsen en impressies, plannen, sneden, gevels en maquettes.

We richten ons op maquettefotografie.


No results found