BRU.S.L.XL – LEEGSTOND

Aanleiding van de oefening is het boek Leegstond van vzw Toestand (1). Het boek is het resultaat van zes jaar praktijkervaring rond leegstand en tijdelijke gebruik van gebouwen.

From built space to lived space: Vanuit het observeren van de stedelijke alledaagsheid naar het ontwerpen van het leven in Brussel.

(1) vzw TOESTAND – Reactivation of forgotten or abandoned buildings, terrains and (public) spaces by means of temporary and autonomous socio-cultural centres. Dialogue, creation, autonomy and action are crucial to us.

Brussel is de context

Leegstand het onderwerp

Wtc 24 het labo

Middag-debatten de input

 

CADANS:

  1. het intuitief observeren van leegstand in het Brussels Gewest
  2. het in kaart brengen van een atlas van leegstand in Brussel
  3. elke student ontwikkelt een visie van aanpak op een gekozen leegstaande plek
  4. elk maakt vanuit zijn affiniteit en skills een maatschappelijk zinvol ontwerp
  5. de output van het is zelf te bepalen en maakt deel uit van de ontwerpoefening: film, actie, maquette, performance, tekening, collage…

 

MET NADRUK OP:

  1. het observeren en valoriseren van de bestaande ruimtelijke en sociale context
  2. het koesteren van de bestaande mogelijkheden door het herdefinieren van bestaande ruimte met zijn lokale actoren en met zijn bestaande structuren, materialen, mensen.

 

De output zal van het begin en gedurende het ganse proces van de oefening deel uit maken van het ontwerpproces. Een persoonlijk visuele en materiële aanpak wordt ontwikkelt ter ondersteuning van het uitwerken van de scherpzinnige visie, waarbij inhoud en vorm op elkaar zijn afgestemd.


No results found